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LEGAL ETHICS OPINION 1372   TRUST ACCOUNT – COMINGLING:  
   CIRCUMSTANCES UNDER WHICH  
   ATTORNEY WOULD NOT BE  
   REQUIRED TO MAINTAIN OPEN  
   CLIENT TRUST ACCOUNT.  
 
   You have advised that there has been no transaction in your "attorney's" account, 
presumably your trust account, for the past five years. You further indicate that your 
practice is confined to estate work and you only have client's money in your possession 
when you are the fiduciary in an estate. In those cases, you open a separate account to 
accommodate those funds. 
 
   You have asked the Committee to consider whether it is necessary for you to maintain 
an open trust account in view of the circumstances in which you operate. 
 
   The appropriate and controlling disciplinary rule is DR:9-102(A), which requires in 
pertinent part that: 
 

All funds of clients paid to a lawyer ..., other than advances for costs and expenses, 
shall be deposited in one or more identifiable bank accounts ... and no funds 
belonging to the lawyer ... shall be deposited therein except as follows: 

 
(2) Funds belonging in part to a client and in part presently or 
potentially to the lawyer ... must be deposited therein, but the portion 
belonging to the lawyer ... may be withdrawn when due unless disputed 
portion shall not be withdrawn until the dispute is finally resolved. 

 
   The Committee has earlier opined that it is not improper for an attorney to deposit 
directly into the attorney's general operating account or the attorney's personal bank 
account all funds received from clients which are earned undisputed attorney's fees and 
which do not constitute funds belonging in part to a client and in part, present or 
potentially, to the lawyer or law firm. (See LE Op. 585.) The Committee believes that the 
cited Legal Ethics Opinion is dispositive of the question you raise.  Therefore, the 
Committee is of the opinion that, assuming your practice is such that you do not receive 
any proceeds related to clients' actions, such as personal injury or real estate settlement 
funds, and assuming further that you do not receive any advance fees, part of which 
would obviously be unearned at the time of receipt, it would not be necessary for you to 
maintain an open trust account. (See also LE Op. 510) The Committee cautions, however, 
that, should an occasion arise when you do come into possession of client funds or 
advance fees, it would then be necessary that a trust account be opened immediately to 
accommodate such monies. 
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   Legal Ethics Committee Notes. – Rule 1.15 applies whenever a lawyer holds money 
as a fiduciary. 


